Pentru a cauta in baza noastra de date un termen medical folositi functia de cautarea de mai jos sau puteti folosi functia de afisare a termenilor medicali - ordonati alfabetic.
sistem optic format din doi dioptrii, utilizat in corectarea astigmatismului.
lentila corectoare
l. optica, de obicei din sticla, de diferite tipuri, utilizata pentru corectarea unor defecte de vedere.
lentila cu focar progresiv
l. cu variatie progresiva a distantei focale, de sus in jos, cu distorsiuni laterale ale imaginilor care, datorita perfectionarii recente, au fost atenuate.
lentila de contact
proteza optica aplicata la suprafata corneei. Lentilele de contact sunt fabricate din materiale plastice rigide sau suple.
lentivirus
gen de virusuri din familia Retroviridae, cu capsula icosaedrica si genom liniar diploid, cu replicare nucleara si asamblare citoplasmatica responsabile de afectiuni cu evolutie lenta, precum SIDA, unele encefalite, pneumonii atipice, artrite.
leontiazis
denumire generica a unor leziuni faciale hipertrofiante, indeosebi tegumentare, determinand un aspect leonin. Este determinat de lepra sau de sifilis.
lepra
boala infectioasa determinata de bacilul Hansen, care patrunde in organism pe cale tegumentara, propagandu-se apoi prin intermediul nervilor periferici. Este mai frecventa in tarile tropicale avand caracter familial si perioada lunga de incubatie (in medie 3-5 ani). Debuteaza prin leziuni ale pielii (macule si papule depigmentate sau hiperpigmentate).
lepresaunism
tip de nanism esential in care se ascociaza un dismorfism caracteristic , casexie extrema, intarziere in dezvoltarea psihomotorie, hirsutism, uneori ginecomastie si hipertrofie a organelor genitale externe, hipoglicemie si calcificari viscerale.