Pentru a cauta in baza noastra de date un termen medical folositi functia de cautarea de mai jos sau puteti folosi functia de afisare a termenilor medicali - ordonati alfabetic.
oase mici suplimentare, dezvoltate intre oasele boltii craniene.
obezitate
anomalie metabolica manifestata prin cresterea masei tesutului adipos consecutiva unui bilant energetic pozitiv, cu predominanta consecutiva a lipogenezei fata de lipoliza, si un exces ponderal de peste 20 % in raport cu standardele recomandate. Obezitatea este mai curand un simptom decat o entitate patologica, avand cauze si mecanisme patogenice greu identificabile si, in consecinta, dificil de prevenit si greu de tratat.
obliterare
diminuarea sau suprimarea unor cavitati sau a unui conduct prin astuparea cu o materie solida (obturatie) sau prin apropierea si fuziunea peretilor sai (ocluzie).
obnubilare
stare de apatie, de torpoare, cu tulburarea starii de constienta, in care functiile psihice sunt incetinite, iar pragul perceptiei este crescut. Ca urmare, contactul si orientarea in mediul ambiant sunt diminuate. Se observa indeosebi in epilepsie si in sindroamele postcomotionale.
oboseala
stare tranzitorie, consecinta a unui efort fizic sau intelectual, caracterizata prin scaderea potentialului functional al organismului si printr-o senzatie subiectiva caracteristica de indiferenta si incapacitate de actiune.
obraz
portiunea anteriora a fetei, simetrica, formand peretele lateral al cavitatii bucale. Cuprinde in grosimea sa numerosi muschi pielosi cu rol in diferitele expresii ale fetei, in fizionomie.
obsedant
care revine in memorie si se impune irezistibil atentiei subiectului, care constituie cauza unei oboseli.
obsesie
prezenta unor idei, amintiri sau actiuni care se impun impotriva vointei subiectului pe primul plan al gandirii, in orice moment, in ciuda caracterului absurd, recunoscut de subiect.