Pentru a cauta in baza noastra de date un termen medical folositi functia de cautarea de mai jos sau puteti folosi functia de afisare a termenilor medicali - ordonati alfabetic.
acumulare de celule conjunctive incarcate cu granulatii lipidice, tradusa prin pete galbene ceroase dispuse in harta geografica, izolate sau confluente sub forma de placarde, usor reliefate, localizate la nivelul pleoapelor catre partea nazala.
xantin-oxidaza
enzima care catalizeaza oxidarea hipoxantinei in xantina, a xantinei in acid uric si a adeninei in 2,8-dioxiadenina.
xantina
baza purinica existenta in majoritatea tesuturilor si fluidelor din organism, in anumite plante si in unii calculi urinari. X. este o molecula intermediara in degradarea adenozin monofosfatului in acid uric, fiind formata prin oxidarea hipoxantinei.
xantiurie
1. Excretia unor cantitati mari de xantina prin urina. 2. Boala ereditara rara cu caracter autozomal recesiv, determinata de un deficit in xantin-oxidaza.
xantocit
celula care contine pigment galben.
xantocrom
despre un lichid cu coloratie galbena, indeosebi cu referire la LCR.
xantocromie
1. Coloratie galben-portocalie a tegumentelor, determinata cel mai frecvent de o crestere a carotenemiei. 2. Coloratie galbena a LCR, indeosebi din cauza unei hemoragii meningiene.
xantodermie
1. Xantocromie. 2. Subicter localizat in anumite puncte ale tegumentelor (palma, planta, sant nazolabial) observat in colemia familiala.