Pentru a cauta in baza noastra de date un termen medical folositi functia de cautarea de mai jos sau puteti folosi functia de afisare a termenilor medicali - ordonati alfabetic.
dispunerea papilelor calciforme linguale sub forma literei V, pe partea superioara a limbii.
vaccin
preparat antigenic derivat dintr-un agent patogen specific sau puternic inrudit cu acesta, capabil sa induca, dupa administrarea la un subiect receptiv, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana. In sangele subiectului inoculat se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent.
vaccin acelular
V. lipsit de celule preparat prin purificarea componentelor antigenice ale microorganismelor patogene. In acest mod se elimina riscurile reactiilor adverse ce pot fi declansate de v. care contin celule intregi.
vaccin antigripal
V. inactivat continand virioni intacti sau fractiuni virale, administrat prin inhalare sau parenteral. Contine una sau mai multe tulpini din virusurile gripale curent circulante. Asigura protectie scurta si inconstanta.
vaccin antihepatita A
V. viral inactivat recombinat, administrat intramuscular la persoane care lucreaza in zone cu endemie masiva sau in locuri cu risc profesional de infectie.
vaccin antihepatita B
V. obtinut prin tratarea cu formalina a antigenilor de suprafata hepatitici B izolati din plasma purtatorilor umani. Este utilizat indeosebi pentru imunizarea persoanelor cu risc mare de imbolnavire.
vaccin antihepatita B recombin
V. viral neinfectios derivat prin recombinare din antigenii de suprafata ai hepatitei B si clonat in celule de levuri.
vaccin antiholeric
V. preparati din bacterii omorate, continand parti egale din tulpinile Inaba si Ogaba de Vibrio cholerae si utilizat pentru imunizare impotriva holerei, obtinuta in 7-28 de zile de la injectare pentru o durata de circa 6 luni. V. nu suprima eliminarea bacteriilor prin fecale si nici transmiterea bolii.