VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Tuberculoza tratata se vindeca, netratata omoara!

dimensiune text
Tuberculoza este cea mai frecventa boala infectioasa, cu potential letal (ucigator) din Romania.

Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o boala data de infectia cu bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Ea ataca de obicei plamanii, dar poate afecta si sira spinarii, soldurile, ganglionii limfatici, practic oricare din partile corpului.

Cum se transmite boala?
•    Boala se transmite in special prin aer sau printr-un contact relativ accidental. Orice persoana, care sufera de tuberculoza pulmonara, poate transmite boala. Cand aceste persoane tusesc, stranuta, canta sau scuipa, elimina in aer bacili ai tuberculozei, care pot ramane ore intregi in atmosfera, contaminand persoanele din acel mediu.
•    Nu se transmite prin insecte, apa, vesela sau produsele de sange.

Cine se poate imbolnavi de tuberculoza?
Oricine intra in contact cu microbii de tuberculoza, pe care un bolnav i-a eliminat prin tuse in aer. Inspirarea chiar si numai a 2 microbi ai tuberculozei, te poate infecta pe viata, desi, in mod normal, este nevoie de o expunere mai ampla si mai indelungata. Membrii familiei, colegii si prietenii unui bolnav de tuberculoza, sunt cei mai susceptibili de a face aceasta boala.
Din acest motiv, acesti contacti, chiar daca nu au simptome, trebuie verificati periodic la Dispensarul antituberculos.

Cine va face boala?
Un bolnav cu tuberculoza pulmonara, daca nu este tratat, va infecta, in decursul unui an, 10-15 indivizi. Dintre acestia, 5-10% se vor imbolnavi mai tarziu.
Cand sistemul imunitar este slabit (datorita unei raceli, gripe, consumului de alcool, alimentatiei deficitare, suprasolicitarii, stresului, unei alte afectiuni care scade imunitatea cum ar fi SIDA etc.) riscul de a dezvolta boala este foarte mare.

Simptomele tuberculozei
Acestea sunt:
•    tuse prelungita (mai mult de 3 saptamani). Aceasta se poate insoti si de expectoratie cu sange.
•    pierdere in greutate.
•    febra si transpiratii nocturne
•    dureri de piept.

Daca banuiesti ca ai tuberculoza, adreseaza-te medicului de familie sau dispensarului antituberculos. Tuberculoza tratata se vindeca, netratata omoara!

Testarea infectiei cu bacilul Koch
Pentru a confirma daca ai tuberculoza pulmonara activa, expectoratia trebuie examinata la microscop cel putin de trei ori la rand. Daca aceasta contine bacili TBC inseamna ca esti bolnav si poti transmite boala (sputa pozitiva). Daca aceste teste nu sunt concludente, se insamanteaza pe culturi, care vor fi examinate ulterior pentru evidentierea existentei bacilului. De asemenea, se poate face o radiografie pentru a determina daca exista caverne (gauri), umbre in plamani sau lichid pleural ("apa la plamani"), care indica existenta tuberculozei.
La cei care au contactat infectia, dar nu au facut inca boala, efectuarea unui test cutanat cu tuberculina (PPD) va fi pozitiv. Acesti indivizi, desi pot sa nu aiba inca simptomatologie, vor trebui sa fie verificati la Dispensarul antituberculos, in scopul de a se aprecia oportunitatea tratamentului profilactic.

Vaccinarea impotriva tuberculozei
Vaccinarea impotriva acestei boli se face obligatoriu la toti nou-nascutii si la elevii din clasa a VIII-a, proveniti din zonele tarii unde exista un numar mare de bolnavi cu tuberculoza.

Controlul periodic radiografic
Dat fiind numarul mare de bolnavi cu tuberculoza existenti in tara noastra, devine necesar ca unele categorii de populatie (studenti, elevi, militari, cadre didactice, cadre medicale etc.) sa fie periodic inspectate radiografic (RFM).

Tratamentul
Tratamentul acestei boli dureaza 2-3 luni in faza de inceput, iar in faza de continuare inca 4-6 luni si consta intr-o combinatie de mai multe medicamente antituberculoase, care si-au demonstrat capacitatea de a omori bacteria in organism si de a negativa sputa bolnavului (bolnavul nu mai este contagios).
In primele saptamani bolnavul va trebui spitalizat. Ulterior, in functie de rezultatele analizelor microscopice (ale expectoratiei), se va hotari daca tratamentul va putea fi continuat in sanatoriu sau ambulatoriu (la domiciliu).
In timpul fazei de tratament ambulatoriu, medicul de familie sau de la dispensarul antituberculos va supraveghea ca medicamentele sa fie luate cu regularitate.

Daca iti iei toate medicamentele, asa cum ti le prescrie medicul, ai 95% sanse sa te vindeci!
Este foarte important sa nu intrerupi tratamentul daca te simti mai bine sau daca apar efecte secundare datorita chimioterapiei (greata, varsaturi).
Multi dintre bacilii tuberculozei inca mai rezista in plamani, daca intrerupi tratamentul. Ei se vor inmulti si vor crea alti bacili rezistenti la aceste medicamente, iar vindecarea ta va deveni aproape imposibila. Nu numai ca nu te vei vindeca, dar vei contamina si alte persoane din apropierea ta, cu microbi rezistenti Ia tratament. Aceste persoane vor face la randul lor, forme de tuberculoza foarte greu de tratat (medicamentele devenind ineficiente).



Autoritatea de Sanatate Publica
       a judetului Timis





Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Laborator de analize, Medicina generala, Proctologie, Medicina de familie, Psihiatrie, Gastroenterologie, Psihoterapie, Medicina interna
Timis - Timisoara
0722.468.168
Centru de excelenta in tratament reumatologic si de recuperare medicala
Timis - Timisoara
0256/216.051
Alergologie si imunologie clinica, Gastroenterologie, Neurologie, Otorinolaringologie-ORL, Psihiatrie, Medicina interna, Boli infectioase, Hematologie, Neuropsihiatrie, Psihologie
Timis - Timisoara
0256.288.782


Articole populare
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Viata sexuala incepe gresit pentru 80% dintre tineri
Aproximativ 80% din tineri au probleme de de debut in viata sexuala, sunt de parere specialistii in andrologie...
Sfaturi privind baia bebelusului
Baia bebelusului poate fi facuta in fiecare zi sau la doua zile. Trebuie ales momentul in care bebelusul...
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica
Cateva sfaturi pentru a va face o idee despre ce presupune frecventarea unei sali de gimnastica. Va puteti...
Din aceeasi categorie
Autismul la copii - manifestari si tratament
Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare, cu debut inaintea varstei de trei ani....
citeste mai departe...
Identificarea simptomelor apendicitei
Procesul diagnosticatii apendicitei este foarte dificil pentru doctori. Simptomele apendicitei au caracter general si nu...
citeste mai departe...
Rahitismul carential - cauze principale si tratament
Rahitismul carential este o boala metabolica generala proprie copilariei, ce apare in perioadele de crestere rapida, determinata...
citeste mai departe...