Impotenta - cauze si diagnostic
Disfunctia erectila reprezinta incapacitatea obtinerii sau mentinerii unei erectii cu care sa se poata realiza un act sexual.
Cauze principale
Disfunctia erectila poate fi permanenta, toata viata, atunci cand barbatul nu a avut nici o performanta sexuala, datorata de obicei conflictelor psihice. Barbatul poate suferi de anxietate sau depresie severa. Alti factori psihologici care pot duce la disfunctia erectila sunt reprezentati de frica de intimitate, de organele genitale ale partenerului, frica de o eventuala sarcina.
Altii sufera din cauza situatiilor conflictuale din familie, a vietii stresante sau a imbatranirii. Altii cred in anumite rituri sexuale, sau altii sunt inhibati din cauza evenimentelor traumatizante din copilarie sau din adolescenta cand au avut de suferit fie de incest, fie au fost violati. Ea poate avea si o cauza organica, data de o afectiune endocrina care provoaca scaderea nivelului de testosteron din organism.
Dar in cele mai multe cazuri, disfunctia erectila este secundara, adica atunci cand un barbat a fost anterior capabil sa obtina si sa mentina o erectie. 50 % din cazurile de disfunctie erectila secundara au o cauza organica fie vasculara, fie hormonala, fie neurologica, fie prin utilizarea unor medicamente.
Penisul este vascularizat de arterele peniene care prin umplerea lor cu sange realizeaza erectia. Cand aceste artere sunt afectate de ateroscleroza, nu mai poate avea loc umplerea adevarata a acestora cu sange. Bolile generale ale organismului ( ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, diabetul ) afecteaza nu numai arterele organismului ci si ale penisului facand astfel greoaie umplerea arterelor peniene care nu se mai pot dilata suficient, iar corpii cavernosi ( cei care alcatuiesc penisul ) nu mai au o cantitate mare de sange astfel ca erectia nu poate fi sustinuta.
Alte cauze
Fumatul accelereaza evolutia aterosclerozei si ca totul sa fie un cerc vicios, creste frecventa disfunctiei erectile. Afectiunile urologice si mai ales adenomul de prostata se pot solda cu disfunctii erectile. Cand indepartarea adenomului de prostata se face prin rezectie trans-uretrala, unii barbati pot avea probleme cu erectia, pentru ca ejacularea se poate efectua retrograd, adica lichidul prostatic se va deplasa inapoi vezicii urinare. Tulburarile hormonale cum sunt hipotiroidia, hipertiroidia, sindromul Cushing si cresterea prolactinei pot produce disfunctie erectila. In boala numita hipogonadism in care nivelul de testosteron este scazut apare si scaderea libidoului asociat cu disfunctia erectila.
Diagnostic
Pacientul cu disfunctia erectila trebuie examinat in totalitate - el putand avea diferite boli, cum sunt hipertensiunea arteriala, diabetul, ateroscleroza, afectiunile hormonale, neurologice, urologice. De asemeni, pacientul trebuie intrebat daca consuma diferite droguri cum sunt alcoolul, tutunul, cocaina, morfina sau anumite medicamente.
Analizele de laborator trebuie sa includa neaparat glicemia, hormonii tiroidieni dar si nivelul testosteronului seric. Pacientul trebuie consultat si de un medic psihiatru pentru a depista o eventuala depresie sau daca este in conflict cu partenerul de viata. In tratamentul pacientului este importanta indepartarea miturilor si a tuturor credintelor eronate despre sex. Cand se descopera o afectiune organica, trebuie tratata aceasta pentru a se corecta disfunctia erectila.