VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Alunita , prieten sau dusman?

dimensiune text
Ce  sunt  alunitele ?
 In limbaj medical se numesc nevi  melanici. Ele au un aspect divers, de la mici pete cafenii la mici formatiuni nodulare brunete sau negricioase. Unele par ca atarna pe piele, altele au aspect de mura, uneori au fire de par, alteori sunt inconjurate de un halou depigmentat. Aparitia lor este determinata genetic, dar este puternic influentata de expunerea la soare.

Cei mai multi dintre noi au in mod normal aproximativ 20 de alunite, care in majoritatea cazurilor nu sunt periculoase si sunt cauzate de acumularea de melanina, pigmentul cafeniu care ne protejeaza pielea si ne da aspectul bronzat.
Majoritatea nervilor isi pastreaza dimensiunile toata viata , o parte se extind lent sau cresc si se inmultesc la pubertate, sarcina, menopauza sau expunerea brutala la soare.

Alunitele banale sunt mici, cu margini bine definite si dimensiuni constante. Cele periculoase sau nevii displazici au dimensiuni de peste 5 mm si o forma plata, cu margini difuze, neregulate, de culoare brun-negricioasa neomogena. Nevii displazici pot aparea oriunde pe corp, chiar sub unghii, in par sau in zona genitala.

Persoanele cu risc crescut de a face melanom ( cancer de piele) sunt :
Persoanele cu pielea alba care se ard usor la expunerea la soare, cele cu ochi deschisi la culoare si par blond, cele cu multe alunite sau care provin din familii cu antecedente de cancer cutanate.
Alt grup cu risc crescut sunt pescarii, agricultorii, silvicultorii sau alpinistii, adica cei care lucreaza mai mult de 3 ani expusi la razele soarelui.

Leziunile cele mai predispuse la transformarea in cancer sunt nevii pigmentari proeminenti, cei inconjurati de o zona pigmentata, nevii plantari ( de pe talpa ) si de pe organle genitale, nevii aprauti la varsta adulta si cei pediculati ( care atarna, fiind mai lesne traumatizati). Traumatismul unic dar puternic si traumatismele usoare dar repetate, ca cele produse de cureaua de la pantaloni sau de marginea sutienului , pot duce la ccelerarea procesului de malignizare( cancerizare).
 
Ce este de facut?
Prezentati-va urgent la medicul dermatolog daca aveti o pata, un pistrui sau o alunita care:
  • Creste repede, isi modifica forma sau iese in relief pe suprafata pielii
  • Isi schimba culoarea in rosu sau albastru , ori in mijloc apare un punct inchis la culoare care se dezvolta
  • Se acopera cu o coaja, supureaza sau sangereaza
  • Devine dureroasa sau produce mancarime
Iata cateva sfaturi simple:
  •  Examinati-va odata la cateva luni intreaga suprafata a corpului
  • Supravegheati alunitele copiilor inca de la varsta de 10 ani
  • Daca in familie a existat un caz de melanom malign, va aflati intr-o grupa cu risc ridicat si este obligatorie vizita la dematolog
Leziunile suspectate ca  “active” vor fi supuse bipsiei si analizate histologic. In cazul unui rezultat pozitiv al biopsiei singura alternativa este excizia melanomului. Cu cat excizia este facuta mai tarziu sansele de supravietuire scad dramatic.

Clinica Profilaxis
Impreuna pentru sanatatea ta!



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Oftalmologie, Psihologie, Neurologie, Cardiologie, Urologie, Psihiatrie, Hematologie, Alergologie si imunologie clinica, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Medicina interna
Timis - Timisoara
0256.288.782


Articole populare
Adolescentul - stari afective si tulburari de comportament
Perioada adolescentei este caracterizata printr-o dezvoltare a tuturor functiilor si proceselor psihice...
5 Sfaturi care le puteti utiliza pentru a trata acneea
Din fericire, exista o serie de lucruri pe care le puteti face in fiecare zi ca sa va asigurati ca pielea...
Ridurile si tratarea acestora
Imbatranirea favorizeaza accentuarea ridurilor, in special in zona fruntii si a zonei dintre sprancene,...
Analiza in adenomul de prostata
PSA (Prostate Specific Antigen) este o substanta fabricata natural de catre prostata. Aceasta substanta...
Din aceeasi categorie
Sindromul Asperger - diagnostic si evolutie
Elementele esentiale ale tulburarii Asperger le constituie deteriorarea sustinuta si severa in interactiunea sociala si dezvoltarea...
citeste mai departe...
Sfaturi Pentru Reducerea Colesterolului
Cautati modalitati de a reduce colesterolul? Oamenii din ziua de azi sunt foarte constienti de greutatea lor, si deasemenea...
citeste mai departe...
Tratament naturist in hepatita
Pentru inceput trebuie retinut faptul ca in aceasta afectiune grava, aveti nevoie de multa odihna si regim alimentar. Primavara,...
citeste mai departe...