VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Sfaturi utile pentru tinerele mamici

dimensiune text

Bebelusii plang in uter?

Noile cercetari au aratat ca bebelusii pot invata sa-si exprime nemultumirile printr-un plans in liniste, in timp ce se afla inca in uterul mamelor lor, in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina. Inregistrari videoale unor ecografii performante, in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, au aratat cum un fat poate tresari ca raspuns la un zgomot redus, care se audede pe burta mamei sale.

Mai mult, imaginile au aratat ca, in moentul aparitiei zgomotului, manifesta un comportament asemanator plansului. Cercetatorii americani sunt de parere ca plansul fatului in utrul mamei reprezinta a cincea categore de comportament necunoscut pe care il are un bebelus nenascut. Primele patru au fost descoperite ca fiind: somnul linistit, starea activa, starea de trezire in liniste si starea de trezire activa. Toate acestea sunt traite de toti fetii inca din timpul in care se afla in uterul mamelor lor.

Nimic nu este mai sanatos in hrana unui ebelus decat laptle matern?

O proaspata mamica trebuie sa tina cont de cateva principii simple pentru a asigura sugarului alimentatia adecvata. In primul rand, ea trebuie sa stie ca nici un aliment nu se compara cu laptele de mama. Apoi, este important de retinut ca diversificarea alimentatiei se va face in functie de anumte etape de dezvoltare atinse de copil. Toti oamenii de stiinta, medicii si nutritionistii sunt de acord ca laptele matern este cel mai sanatos aliment pentru bebelus.

Somn usor si cat de mult se poate

Esti gravida si probabil te intrebi de ce te simti atat de obosita si ai vrea sa dormi intr-una. Nimic anormal. Dezvoltarea intrauterina normala a copilului tau inseamna pentru corpul tau un consum enorm de energie. In timpul sarcinii inima ta munceste de patru sau chiar de cinci ori mai mult decat de obicei, pentru a asigura un debit adecvat sanguin atat pentru corpul tau cat si pentru cel al copilui.

Evita sporturile dure

Chiar daca esti o fire sportiva, ar trebui sa te resemnezi in timpul celor noua luni de sarcina cu activitatile mai putin solicitante, mai sedentare. Schiatul, snowbordingul, ciclismul, tenisul etc, chiar daca sunt sporturile tale preferate, ar trebui abandonate o perioada de timp. Acestea sunt genul de sporturi in care cazaturile sunt frecvente, existand astfel un risc foarte mare pentru pierderea sarcinii.

Greturile de sarcina

E foarte probabil ca greturile din sarcina sa nu aiba o maniestare foarte violenta, in unele cazuri. Dar pentru cazurile in care acestea sunt prezente, si daca plecati intr-o excursie, delegatie sau concediu si simtiti ca greturile se intensifica, trebuie sa stiti ca acest lucru se poate intampla mai ales daca ati ajuns intr-un loc situat la o altitudine mare sau daca temperatura aerului este mai ridicata.Nu va speriati, situatia va reintra in normalitate in cateva zile, pe masura ce corpul vostru incepe sa se adpteze la noul mediu.

Vaccinurile in timpul sarcinii

Se poate intampla ca in timpul sarcinii sa calatoriti in destinati exotice. Fiind gravida, ar trebui ca inainte de pleca intr-o asemenea calatorie sa verificati daca zona aleasa este sau nu periculoasa din punct de vedere epidemiologic. Chiar daca nu exista contrainicatii clare, majoritatea specialistilor considera ca gravida nu trebuie sa riste sa sa vacineze petimpul sarcinii.

Dormitul pe spate

Mai ales in ultimul trimestru de sarcina, somnul este un adevarat lux pentru majoritatea gravidelor. Trebuie sa fiti insa atante la pozitia pe care o gasiti confortabila pentru somn. Specialistii sunt de parere ca in ultimele luni de sarcina nu trebuie sa dormiti sau sa stati o perioada prea indelungata de timp intinsa pe spate. Explicatia, spun medicii, consta in faptul ca greutatea uterului tau apasa pe vena cava, adica pe cea mai importanta vena din corp, prin care sangele se intoarce la inima dinspre uter si extremitati. Prin compresiunea acesteia apar modificari ale presiunii sanguine. Pot astfel aparea oscilatii ale tensiunii arteriale, acest lucru nefiind binevenit.

Oboseala

Lipsa de somn este una din problemele cu care se confrunta toate proaspetele mame, fiind inevitabila, dar exista pericolul ca extenuarea sa te impiedice sa te mai poti ocupa de nounascut. Oboseala tinde sa atinga punctul culminant la doua-patru zile dup intoarcerea de la spital. Daca ai trecut de acest moment, nu te bucura prea tare, pentru ca mai exista un prag dificil la 8-10 saptamani de la nastere, cand lipsa de somn incepe sa-si spuna cuvantul, mergand chair si pana la pierderea lactatiei.

Coloreaza camera nounascutului in albastru si galben

Specialistii au descoperit ca bebelusii se simt mult mai confortabil in spatiiin care predomina culorile albastru si galben, acestea fiind mult mai odihnitoare si linistitoare pentru noul membru al familiei.

Cereti informatii complete medicului

Uneori apar situatii urgente care nu-ti permit sa ei legatura cu medicul curant al bebelusului tau, fiind nevoita sa te adresezi unui serviciu de urgente. In astfel de cazuri, cere de la medicul care iti consulta copilul toate detalile legate de boala, de tratamentul necesar sau de o eventuala spitalizare. Nu uita sa notezi numele sau numele sau.

O casa sanatoasa pentru bebelusul tau

Bebelusii sunt in mod special predispusi la infectii, bacterii si boli, mai ales in timpul primelor luni de viata. Asa ca :
  • indepartati agentii poluanti: fumatul, accesul animalelor de casa in dormitor, stergeti cat de des posibil praful in casa;
  • asigurati o buna aerisire printr-un sistem de ventilatie adecvat, exista mult cai de a spori calitatea aerului din caminul dumneavoastre. De exemplu, puteti folosi un aparat de purificare a aerului.
  • pastrati o umiditate scazuta in locuinta; mucegaiurile, bacteriile si virusurile se dezvolta mult mai bine in conditii de umiditate.
  • dati cu aspiratorul cat se poate de des(cel putin o data pe saptamana); inlocuiti sacul de praf din interiorul aspiratorului cat mai des pentru a avea o mai buna putere de aspirare; spalati des podelele, gresia si faianta din locuinta.

Despre alaptare

Este adevarat:
  1. alimentele cu miros puternic, cum ar fi ceapa, usturoiul, prazul, schimba gustul laptelui, iar copilul poate refuza sanului din acest motiv.
  2. laptele secretat de organism se adapteaza legii cererii si ofertei; cu cat va suge mai mult, cu atat veti avea mai mult lapte.
  3. marirea productiei de lapte se face printr-o alaptare constanta si regulata, mai putin prin muls.
  4. alaptatul intareste imunitatea copilului, reducand riscul aparitiei unor boli cum ar fi: afectiunile gastrointestinale, alergiile, infectiile cailor respiratorii sau urinare.
  5. in timpul alaptarii, cantitatea de lichide bauta pe zitrebuie marita destul de mult. Medicii recomanda s se consume cel putin doi litri de lichide pe zi.
  6. alcoolul si tutunul trec repede in lapte.
  7. studii recente au aratat o incidenta mai mica a cancerului ovarian si la san la femeile care alapteaza; de asemenea scade riscul aparitiei osteoporozei, intarzie reapariti ovulatiei, iar uterul largit revine mai rpede la dmensiunile initiale.
  8. unii copii au o preferinta pentru unul dintre sani.
  9. pe perioada alaptatului, starea de foame se instaleaza atat pentru copil cat si pentru mama.
  10. rezerva de lapte se poate diminua in perioade de stress sau boala.
  11. refuzul sanului poate interveni o data cu aparitia dintilor, a racelii, otitei, suptulu suzetei sau degetului, sau prin schimbarea rutinei zilnice.
  12. daca suptul este dureros pentru mama, atunci poate inhiba declansarea reflexului de pornire a laptelui. Asezarea corecta a copilului la san poate corecta problema.
  13. majoritatea copiilor hraniti natural nu au nevoie de suplimente artificiale. Totousi, daca medicul indica acest lucru, nu trebuie oprita alaptarea, cele doua tipuri de hrana pot fi cobinate fara probleme.
  14. radigrafiile pulmonare sau dentare interfereaza cu laptele matern. Atat in timpul sarcinii cat si in perioada alaptarii, sunt interzise radiografiile.
  15. dupa cateva saptamani de alaptare, se poate resimti o senzatie speciala a sanului plin, la ora obisnuita de masa.
Este fals:
  1. berea mareste cantitatea de lapte secretata de organism.
  2. daca nu alaptezi - din diverse motive - copilul va creste foarte putin in greutate.
  3. daca sanii sunt mai mici inseamna ca nu poti alapta.
  4. un copil hranit numai cu biberonul in primele doua saptamani de viata va refuza sa suga de la san.
  5. hranit exclusiv la san in primele 3-4 luni de viata, copilul va accepta mai greu bibronul.
  6. cand alaptezi nu poti sa slabesti.
  7. pilula anticonceptionala nu poate duce la scaderea rezervei de lapte.



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Chirurgie maxilo-faciala, Stomatologie, Implantologie dentara, Radiologie dentara
Timis - Timisoara
0256.290.785
Psihologie, Dermato-venerologie, Optica medicala, Nutritie, Psihoterapie, Medicina de familie, Medicina alternativa si naturista, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Dermatologie estetica si cosmetica medicala, Acupunctura
Timis - Timisoara
0256.226.271
Obstetrica-ginecologie, Dermato-venerologie, Optica medicala, Nutritie, Psihoterapie, Medicina de familie, Medicina alternativa si naturista, Recuperare, medicina fizica si balneologie, Dermatologie estetica si cosmetica medicala, Acupunctura
Timis - Timisoara
0256.240.250


Articole populare
Protectia coloanei si circulatia venoasa
Deprindeti pozitiile corespunzatoare ale corpului. Descoperiti pozitiile si miscarile care pot afecta...
Sanatatea dentara a copilului
Se stie ca fluorul este cel mai bun prieten al dintilor, gratie lui smaltul se fortifica si cariile diminueaza....
Boli cu transmitere sexuala
La om, forta care apropie indivizii de sex diferit nu este simplul instinct de reproducere, cum se intampla...
Cinci aparate excelente pentru eliminarea grasimii
Aceste aparate aduc mai mult dinamism si mai multa diversitate in rutinele dvs de antrenament. Sunt excelente...
Din aceeasi categorie
Sfaturi privind somnul bebelusilor
Somnul bebelusilor este un factor foarte important in dezvoltarea fizica si psihica a acestora. Camera de dormit, salteaua,...
citeste mai departe...
Sfaturi privind baia bebelusului
Baia bebelusului poate fi facuta in fiecare zi sau la doua zile. Trebuie ales momentul in care bebelusul este destins, pentru...
citeste mai departe...
Icterul nou-nascutului
In mod normal in organism, mai precis in maduva osoasa sunt fabricate in permanenta globule rosii. Ele trec apoi in sange...
citeste mai departe...