|
||
Hemihipertrofia congenitala (asimetria membrelor)
Asimetria membrelor, hemihipertrofie sau hemiatrofie, este o constatare neonatala ocazionala (rara). In dependenta de gradul de implicare, problema poate sa nu fie recunoscuta de-a lungul catorva luni, in special hipertrofia congenitala idiopatica, deoarece membrele sunt normale in toate privintele cu exceptia o diferenta subtila (abia vizibila) de lungime si circumferinta, in orice caz, toate caturile trebuie sa aiba o cercetare meticuloasa pentru a descoperi o cauza ascunsa ca neurofibromatoza (o cauzp fundamentala), tumoarea Wilms, hemangiomata si limfagiomata.
Slabiciunea patologica, hemiatrofia, este mai putin frecventa si de obicei asociata cu o problema neurologica, ca de exemplu diastematomielia sau ageneza sacrala. Unii copii pot avea o largire, de exemplu, doar a picioarelor (talpa) sau mai jos de genunchi, in timp ce altii au o hemihipertrofie completa cu implicarea membrelor inferioare in intregime, abdomen, piept si a membrelor superioare. Pielea poate fi mai groasa pe o parte, pot fi prezente diferite cantitati de par, dintii pot aparea la varste diferite, pupilele pot varia ca marime, la fel ca hipertrofia tuturor structurilor de suport, oase, vase sanguine si nervi. In cazul hemihipertrofiei congenitale procentajul diferentelor se poate astepta sa ramana constant o data cu cresterea.
Sindromul Klippel-Trnaunay este o combinatie de varicoza a venelor (varice), hipertrofie a oaselor si tesutului moale, impreuna cu hemangiomata cutanata a membrelor. Este unilaterala la 90% din cazuri si este mai frecventa la membrele inferioare. Este prezenta o crestere permanenta a membrelor secundar si cresterea transportului sanguin de sange (vascularizatie sporitp). |