VA RUGAM SA VA ACTUALIZATI BROWSER-UL. MEDIKAL NU MAI ACORDA SUPORT PENTRU INTERNET EXPLORER 6.0!>

Jogging-ul - Beneficii pentru sanatate si sfaturi

dimensiune text
Practicarea jogging-ului regulat ofera o mai buna conditie fizica si alte beneficii pentru sanatate. Jogging-ul, de asemenea, aduce placere fizice si psihica.

Beneficiile pentru sanatate ale jogging-ului

Jogging-ul in mod regulat are un efect bun asupra starii generale de sanatate. Iata cateva dintre avantajele aduse:
  • Face inima mai puternica, creste capacitatea circulatiei sangelui si imbunatateste sistemului respirator.
  • Accelereaza sistemul digestiv si va ajuta sa scapati de problemele digestive.
  • Contracareaza depresia.
  • Creste capacitatea de lucru si duce spre o viata activa.
  • Va ajuta sa ardeti grasimi si, prin urmare, sa scadeti in greutate.
  • Daca aveti apetitul scazut, jogging-ul va imbunatateste pofta de mincare.
  • Intareste muschii picioarelor, soldurilor si spatelui. Cu toate acestea masa musculara nu va creste foarte mult de la jogging.
  • Va ajuta sa dormiti mai bine.

Placerea de a face jogging

Jogging-ul va aduce bucurie fizica si psihica, cu conditia sa nu va suprasolicitati. Atunci cand se face corect, va veti simti mai putin obosit atunci cand ati terminat un tur decat inainte de a-l incepe. Ve-ti simti o senzatie placuta la nivelul muschiilor in timpul jogging-ul si dupa aceea.

Veti simti vantul sufland in jurul corpului dumneavoastra. Veti auzi pasarile cantand, muzica apei curgand, sau sunetul valurilor izbindu-se de tarmul marii. In timpul jogging-ului veti simti, de asemenea, un sentiment euforic mental dupa un anumit timp.

Imbracamintea si incaltamintea

Tipul de haine pe care le purtati trebuie sa fie adaptate la conditiile meteorologice. Pe vreme calda, pantalonii scurti si tricoul sunt de ajuns. Cu toate acestea, ar putea fi util sa mai luati si alte haine intr-un rucsac usor, daca veti alerga pe un traseu lung, in cazul in care vremea se inrautateste. Pe vreme rece trebuie sa adaugati mai multe straturi de haine. In ambele cazuri, cerintele sunt urmatoarele:

Ar trebui sa utilizati haine usoare si moi, fara cusaturi ascutite, muchii dure sau cu multe cute. Acestea ar trebui sa stea destul de aproape de corp, dar nu atat de aproape incat sa va simtiti inghesuit, sufocat, sau sa va ingreuneze miscarile.

Hainele ar trebui sa ofere o buna ventilatie pentru umiditate si transpiratie. Tesatura ar trebui sa fie deasemenea impermeabila pentru exterior, dar aceasta cerinta este dificil de realizat in combinatie cu buna aerisire.

Ar trebui sa utilizati pantofi destul de moi, dar cu o forma buna care sa se muleze pe anatomia picioarelor. Talpile trebuie sa se indoaie cu usurinta in timpul miscarii, dar si sa confere un bun suport fata de sol. Talpa trebuie sa ofere aderenta pe orice tip de teren, astfel incat sa impiedice alunecarea in timpul jogging-ului. Deasemenea ar trebui sa amortizeze eficient impactul cu solul.

Trasee si sesiuni

Jogging-ul poate fi efectuat intr-o multime de moduri:
  • Pe distante lungi de 6-20 km la o viteza moderata pe drumuri sau chiar poteci.
  • Pe distante scurte de 3-6 km la o viteza mare.
  • Pe panta in sus pe o distanta de 3-4 km, la o viteza ajustata cu inclinatia
  • Pe teren deluros cu pante ascendente cat si descendente pe o distanta de 4-8 km
Este recomandabil sa variati tipul de jogging de la o zi la alta. Atunci, acesta devine mai interesant si veti varia si tipul de antrenament.

Cum se efectueaza o sesiune de jogging

Trebui sa rulati lent cu putin efort primele cateva sute de metri pentru a incalzi muschii. Apoi, puteti creste treptat efortul si viteza. Atunci cand ati parcurs jumatate din traseu, puteti face un sprint rapid la capacitate maxima. In cazul in care traseul este suficient de lung, puteti efectua doua-trei astfel de sprinturi. Pe ultima suta de metri incetini din nou treptat.

Efectuati intinderi inainte si dupa fiecare sesiune

Este recomandabil sa faceti intinderi atat inainte cat si dupa fiecare sesiune de jogging, si nu numai pentru muschii de la picioare, ci pentru tot corpul 2 minute inainte si 3-4 minute dupa sesiune. Intinderile se efectueaza in urmatorul mod:
  • Aplecati-va inainte si atingeti degetele de la picioare.
  • Ingenuncheati pe unul dintre picioare, si intindeti-l in spate pe celalalt.
  • Indoiti corpul in ambele parti.
  • Intindeti un brat si rotiti corpul, astfel incat bratul sa fie indoit inapoi.
  • Impingeti abdomenul in fata astfel incat coloana vertebrala sa capete forma unui arc.
  • Tineti mainile in spatele capului si intindeti bratele in spate. Apoi rasuciti corpul la stanga si la dreapta, de asemenea, indoiti in fiecare parte.
Dupa jogging este bine sa asteptati cateva minute inainte de a efectua intinderile, astfel incat cea mai mare parte a oboselii sa dispara.

Cand si cat de des

Daca jogging-ul este singura activitate sportiva, o sesiune de jogging la doua zile este ideala. Este suficient pentru a va oferi toate beneficiile pentru sanatate si pentru a creste conditia fizica si anduranta, fara a va extenua. De asemenea combinand jogging-ul cu alte activitati sportive, de 2 ori pe saptamana, poate fi de ajuns.

Nu ar trebui sa va fie foarte foame inainte de jogging, dar nici nu este recomandabil sa efectuati o sesiune imediat dupa o masa mare. Perioada zilei nu conteaza, dar jogging-ul nu ar trebui sa fie prima activitate pe care o faceti dimineata.

Cum sa incepeti

Daca nu sunteti obisnuiti cu activitatea fizica, inainte de a incepe jogging-ul este recomandabil sa consultati un medic. Este posibil sa aveti afectiuni de sanatate care sa nu fie compatibile cu activitate de jogging, sau de care trebuie sa tineti cont.

Prima data ar trebui sa alergati doar pe teren plat si doar pentru 10 minute. Apoi, puteti creste durata, distanta si viteza si puteti alege un teren mai abrupt sau un traseu mai dificil.



Newsletter Medikal
Abonati-va acum la newsletter si veti primi periodic informatii utile pentru sanatatea dvs.
Obstetrica-ginecologie, Dermato-venerologie
Timis - Timisoara
0256.497.531
Stomatologie, Dermato-venerologie
Timis - Timisoara
0256.217.008


Articole populare
Cum sa slabiti dupa sarcina
In medie, o femeie creste in greutate cu 10-15 kg in timpul sarcinii. In timpul travaliului si imediat...
Aromoterapie pentru perioada sarcinii
In timpul sarcinii exista numeroase faze in care aromoterapia este benefica, de mare ajutor si in acelasi...
5 Sfaturi care le puteti utiliza pentru a trata acneea
Din fericire, exista o serie de lucruri pe care le puteti face in fiecare zi ca sa va asigurati ca pielea...
Diabetul si tratementele complementare
Diabetul afecteaza milioane de oameni in prezent. Medicina traditionala ofera diferite modalitati pentru...
Din aceeasi categorie
Acupunctura si presopunctura
Acupunctura consta in inteparea anumitor puncte de pe piele, pentru mentinerea starii de sanatate, sau, in conceptia medicinii...
citeste mai departe...
Avantajele benzii de alergare
Benzile de alergare au multe avantaje fata de alergatul real sau mersul pe jos. Este mult mai relaxant pentru ca nu trebui...
citeste mai departe...
Ghidul incepatorului la sala de gimnastica
Cateva sfaturi pentru a va face o idee despre ce presupune frecventarea unei sali de gimnastica. Va puteti intreba prietenii...
citeste mai departe...